Четвъртък 28, Март 2024г.

ИНТЕГРАЛЕН УРОК ЗА ЯВОРОВ

ТОПОЛОВГРАД

       На 05.11.2018г. в малкия салон на читалище „Св.св.Кирил и Методий-1894“ по случай 140 години от рождението на  гениалния български поет Пейо Крачолов Яворов ученици от 9., 10. и 12. клас на СУ „Д-р П.Берон“ под ръководството на г-жа Димитрина Караиванова – учител по български език и литература, и г-жа Надя Георгиева –  учител по химия и опазване на околната среда, проведоха интегрален урок на тема „За литературата, любовта и страданието“.

       В урока бе включена презентация за живота и поезията на Яворов, както и поетичен рецитал от стихове и писма на Яворов, Мина и Лора. Акцент бе поставен върху трагичната  съдбата  и любовната драма на Яворов, както и върху  истинското му  приятелство с проф. Асен Златаров, който в най-трудния момент крепи отпадналия дух на поета и му вдъхва кураж, а с написването на книгата си „Трагедията на Яворов“ отхвърля незаслужената клевета, че Яворов е убиецът на Лора.

        Златаров със своя фотоапарат прави последните снимки на полуслепия Яворов, поднасяйки „своята дан“ на идните поколения.

       Този урок се превърна в един задълбочен и стойностен диалог за самотния разум , който носи в себе си огромното страдание и разяждащата жажда за истина и познание.

       Учениците успяха да осмислят трагизма не само като литература, не и като поезия, а като дълбока същност на Яворовия дух.

      

Сподели: