Събота 20, Април 2024г.

На 21 март Средно училище „Д-р Петър Берон“ чества своя Патронен празник.


     Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане назад в историята, но и поглед напред към бъдещето.
    Има нещо величествено в благородното дело да съградиш храм на знанието, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, ревностно да го пазят и да продължат делото.  Поколения наред помнят своето училище и любимия учител, водени от съзидателната сила на просвещението.

Гордеем се с патрона на нашето училище – Д-р Петър Берон.

     Отказал се от медицината, д-р Петър Берон пише във всяка една област на науката, член е на различни международни научни дружества, владее 9 езика. С неговата материална помощ са открити над 20 училища. Той учи и работи активно в Сорбоната (университет в Париж), където е известен като един гениален учен, но беден преподавател. Французите са запленени от този академичен гений, предлагайки му да приеме френско гражданство под името „Пиер Барон“. Той отказва да приеме гражданство, оставайки си докрай българин. По време на своето пребиваване в Сорбоната живее на последния етаж на една бедна сграда, където на места покривът е срутен и се вижда небето. Получава хубава заплата, която влага в лаборатория по химия за експерименти. Продължава да живее отново в нищета. На 21 март 1871 година спира да бие великото сърце на просветителя.

       Написаният от Петър Берович и издаден през 1824 г. „Буквар с различни поучения” – т. нар. Рибен буквар е една малка енциклопедия, която дава знания не само по четене, писане и смятане, но и кратки естествено-научни познания. Букварчето е и първата българска детска книжка.

Скъпи ученици, Вие сте надеждата и бъдещето.

         На всички Вас тук – в училище, с възрожденски дух ви предаваме нравствените ценности, добродетелите и любовта към българските традиции.

         Бъдете силни, ученолюбиви и следвайте мечтите си! Пазете светлите традиции на родното училище, почитайте всеотдайността на своите учители.

        Пожелавам Ви да бъдете добри хора, да успявате със знания и умения и навсякъде, където и да се намирате, да сте горди, че сте възпитаници на това училище.

      Уважаеми учители, на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате децата на България. Чрез Вашия професионализъм, благородство и всеотдайност вие давате на младите хора увереността и силата, с които да вървят напред. Всички трудности във времето, през което преминаваме заедно, са предначертани да се кали духът ни. Нека продължим будителското си дело с възрожденски плам, с любов към учениците, с отговорност към себе си, родителите и обществото. Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността. Продължавайте с делото си да пишете историята на родното училище!

Честит празник!

Поздравителен адрес от Директора и колектива на СУ «Пейо Крачолов Яворов» - град Чирпан

Поздравителен адрес

 

 

 

 

Сподели: