Вторник 23, Април 2024г.

ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ЛАТВИЯ

Публикувана на: 08.02.2018г. (обновена на: 13.01.2020 22:00:00)

      От 5.11.2017 до 11.11.2017г. във Вайноде, Латвия се проведе международна среща по проект " Creative Learners, Tomorrows' Entreprenurs" на Европейската програма за образование, обучение , младеж и спорт " Еразъм+", " Ключова дейност 2" - Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики", дейност " Стратегически партньорства само между  училища". 

Участие взеха ученици и учители от България, Хърватска, Испания и Латвия. 

     От България се включиха следните ученици :г-жа Пепа Теодосиева - преподавател по английски език и координатор на проекта, г-жа Димитрина Илиева - преподавател по биология, ученици: Тереза Андонова, Пламена Георгиева, Симона Станилова, Мая Божинова от 10 а клас и Иван Янчев и Кристиян Стойнов от 9а клас. 

     Програмата беше изпълнена и разнообразена с различни дейности по проекта. Първия ден имахме възможност да се запознаем с училището - домакин на проекта. Учениците от всяко училище преподаваха урок по математика. Всеки един от учениците  имаше възможност да влезе в ролята на учител и да преподаде урока си по най-интересен начин.

     Организирано беше състезание за избор на лого на проекта. След проведено гласуване между учениците, бе избрано логото, представено от училището в Испания. Изработения флаг  ще посети всяка страна, участник в проекта. 

      Учениците имаха възможност да усъвършенстват своите езикови компетенции, умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми и вземане на решения.

    С цел да се стимулират предприемаческите умения бяха организирани срещи с местни предприемачи от Вайноде и региона. Те споделиха  как хобито им се е превърнало в бизнес идея. Учениците взеха участие в различни уъркшопове, където вложиха талант и артистичност в изработването на предмети. Организирана беше изложба с техни произведения. 

    Гостите и учениците във Вайноде организираха спортен и културен ден в училището. Заедно взеха участие в декорацията на спортния салон. Подготвиха програмата на събитието, която включваше представяне на традиционен танц, спортни игри и състезания.

    Посетихме гр. Леяпая-градът на вятъра, беше представена латвийската култура, архитектура и забележителности. 

    В столицата на Латвия - гр. Рига, бе посетен музея на шоколада, , където всички сами приготвиха  шоколадови бонбони, усетиха удоволствието сами да декорират шоколада, запознаха се с историята на  най-успешните предприемачи в Латвия.

 

 

Сподели: